Rush chatting

Semua obrolan di Indonesia

 1. Obrolan di Aceh
 2. Obrolan di Bali
 3. Obrolan di Banten
 4. Obrolan di Bengkulu
 5. Obrolan di Gorontalo
 6. Obrolan di Jakarta
 7. Obrolan di Jambi
 8. Obrolan di Jawa Barat
 9. Obrolan di Jawa Tengah
 10. Obrolan di Jawa Timur
 11. Obrolan di Kalimantan Barat
 12. Obrolan di Kalimantan Selatan
 13. Obrolan di Kalimantan Tengah
 14. Obrolan di Kalimantan Timur
 15. Obrolan di Kalimantan Utara
 16. Obrolan di Kepulauan Bangka-Belitung
 17. Obrolan di Kepulauan Riau
 18. Obrolan di Lampung
 19. Obrolan di Maluku
 20. Obrolan di Maluku Utara
 21. Obrolan di Nusa Tenggara Barat
 22. Obrolan di Nusa Tenggara Timur
 23. Obrolan di Papua
 24. Obrolan di Papua Barat
 25. Obrolan di Riau
 26. Obrolan di Sulawesi Barat
 27. Obrolan di Sulawesi Selatan
 28. Obrolan di Sulawesi Tengah
 29. Obrolan di Sulawesi Tenggara
 30. Obrolan di Sulawesi Utara
 31. Obrolan di Sumatera Barat
 32. Obrolan di Sumatera Selatan
 33. Obrolan di Sumatera Utara
 34. Obrolan di Yogyakarta
Indonesia

Indonesia, secara resmi Republik Indonesia, adalah sebuah negara di Asia Tenggara, antara lautan India dan Pasifik. Ia adalah negara pulau terbesar di dunia, dengan lebih daripada tujuh belas ribu pulau, dan pada 1,904,569 kilometer persegi, yang ke-14 terbesar oleh kawasan tanah dan yang ke-7 terbesar di laut dan kawasan gabungan. Dengan lebih 261 juta orang, ia adalah negara paling ramai ke-4 di dunia serta negara berpendudukan Islam yang paling ramai penduduknya. Java, pulau paling ramai di dunia, mengandungi lebih daripada separuh penduduk negara. Negara berdaulat adalah sebuah republik presiden, yang berperlembagaan dengan parlimen yang dipilih. Ia mempunyai 34 wilayah, di mana lima mempunyai status istimewa. Jakarta, ibukota negara itu, adalah kawasan bandar terpadat kedua di dunia.

Negara ini bersempadan dengan Papua New Guinea, Timor Timur, dan bahagian timur Malaysia. Negara-negara jiran yang lain termasuk Singapura, Vietnam, Filipina, Australia, Palau, dan Kepulauan Andaman dan Nicobar India. Walaupun penduduknya yang besar dan kawasan padat penduduknya, Indonesia mempunyai kawasan hutan belantara yang luas yang menyokong tahap kepelbagaian biodiversiti yang tinggi. Negara ini mempunyai banyak sumber asli seperti minyak dan gas asli, timah, tembaga dan emas. Pertanian terutamanya menghasilkan beras, minyak sawit, teh, kopi, kakao, tumbuhan perubatan, rempah dan getah. Rakan perdagangan utama Indonesia ialah China, Amerika Syarikat, Jepun, Singapura dan India. Sejarah kepulauan Indonesia telah dipengaruhi oleh kuasa asing yang ditarik ke sumber alamnya. Ia telah menjadi wilayah penting untuk perdagangan sejak sekurang-kurangnya abad ke-7, ketika Sriwijaya dan kemudian Majapahit berdagang dengan entitas dari daratan Cina dan anak benua India.

Raja-raja tempatan secara beransur-ansur menyerap model budaya, agama dan politik asing dari abad-abad awal dan kerajaan-kerajaan Hindu dan Buddha berkembang. Peniaga Muslim dan sarjana Sufi membawa Islam, sementara kuasa Eropah membawa agama Kristian dan berjuang satu sama lain untuk memonopoli perdagangan di Spice Islands of Maluku semasa Zaman Penemuan. Walaupun kadang-kadang terganggu oleh Portugis, Perancis dan Inggeris, Belanda adalah kuasa Eropah paling utama untuk kehadirannya selama 350 tahun di Nusantara. Pada awal abad ke-20, konsep "Indonesia" sebagai negara bangsa muncul, dan pergerakan kemerdekaan mula terbentuk. Semasa dekolonisasi Asia selepas Perang Dunia II, Indonesia mencapai kemerdekaan pada tahun 1949 berikutan konflik bersenjata dan diplomatik dengan Belanda. Indonesia terdiri dari beratus-ratus kumpulan etnis dan linguistik asli yang tersendiri, dengan kumpulan etnik yang dominan dan politik yang dominan menjadi orang Jawa.

Identiti yang dikongsi telah berkembang, ditakrifkan oleh bahasa kebangsaan, kepelbagaian etnik, pluralisme agama dalam populasi majoriti Muslim, dan sejarah penjajahan dan pemberontakan terhadapnya. Motto kebangsaan Indonesia, "Bhinneka Tunggal Ika", menyatakan kepelbagaian yang membentuk negara. Ekonomi Indonesia adalah yang ke-16 terbesar di dunia oleh KDNK nominal dan yang terbesar ke-7 oleh KDNK di PPP. Indonesia adalah ahli beberapa organisasi multilateral, termasuk PBB, WTO, IMF dan G20. Ia juga merupakan ahli pendiri Pergerakan Negara-Negara Berkecuali, Persatuan Negara-negara Asia Tenggara, Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik, Sidang Kemuncak Asia Timur, Bank Pelaburan Infrastruktur Asia dan Pertubuhan Kerjasama Islam.